ARTVİN / MERKEZ - Artvin Fen Lisesi

Sarıkamış’tan Esarete Giden Yol

Türk tarihi adına 1. Dünya Savaşı önemli, bir dönüm noktası olmuştur. 1. Dünya Savaşı’nın trajedik cephelerinden biri Kafkas Cephesi’dir. Bununla birlikte “Sarıkamış Harekatı” Kafkas Cephesi’nin esasını oluşturur. Sarıkamış milletçe verilen en büyük fedakarlıklardan birinin en bariz örneğidir.

Binlerce Türk çocuğu Sarıkamış’ta donarak, salgın hastalıklardan, Rus ve Ermeni mermisiyle şehit oldu yahut yaralandı. Fakat Sarıkamış’ta üzerinde yeterince durulmamış bir kahraman unsurumuz daha var ki o da esirlerimizdir.

Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz, Fransız, İtalyan, Rus birçok devlet tarafından esir edilmiş binlerce Türk askeri bulunmaktadır. Ruslar tarafından esir edilen askerlerimizin durumu bilhassa içler acısıdır.

Biz Artvin Fen Lisesi Bilim Kurulu üyeleri olarak bu ihmal edilen kahramanları, Kafkas Cephesi’nde Ruslara esir düşen Türk askerinin dramını, ele almaya ve tanıtmaya çalıştık;

-          Birinci Dünya Savaşı’nda Türk-Rus muharebelerini,

-          Bu süreçte Ruslara esir düşen Türk askerlerinin sayısını,

-          Askerlerimizin esir düşme sürecini,

-          Ruslar tarafından askerlerimize yapılan muameleyi,

-          Sorgulama, Karantina ve sevkiyat işlemlerini,

-          Rusların Türk esirlerini yerleştirdikleri bölgeleri,

-          Türk esir kamplarının iskan ve iade işlemlerini,

-          Türk esirlerinin sağlık durumlarını ele almaya çalıştık

-          Bunun yanı sıra çalışmamızın önemli bir diğer parçasını Sarıkamış’ta Ruslara esir düşmüş bir subay olan Ziya YERGÖK oluşturmaktadır

12. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZE MOTİVASYON ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

Mrt

Liselerde Bilim Uygulamaları Projesi kapsamında okulumuz fen bilimleri alanında biyoçeşitlilik (tıbbi aromatik bitkiler), sosyal bilimler alanında ise kültürel miras temalarında bilimsel toplantılar yapılmış olup panel hazırlıkları devam etmektedir. Mart ayı içerisinde okul ve il geneli bilimsel toplantılar düzenlenecektir.

Mrt

Bakanlığımız tarafından gönderilen program doğrultusunda 1.dönem yıl sonu etkinliğimiz

Ağu

2023 Yılı Yks Yerleştirme sonuçlarımız.Desteklerini esirgemeyen öğretmenlerimize teşekür ediyor,öğrencilerimizi tebrıik ediyorum